Solenergiexperten, författaren och föreläsaren Lars Andrén har nominerats till det europeiska Roger León-priset för sina innehållsrika och inspirerande föreläsningar inom solenergi och förnybar energi.

Lars har även varit verksam i det treåriga EU-projektet SolReg Halland – ett projekt som stärker solenergins utveckling i Halland där Alexandersoninstitutet är en av projektets samarbetspartners.

Första svensk som nominerats
Bland tretton personer i Europa är Lars Andrén den första svensk som är nominerad och har möjligheten att premieras för sina studier och föreläsningar om solenergi och förnybar energi. 

– Ett energikontor i andra änden av landet har nominerat mig och det är ju roligt, säger han till Halland Nyheter.

Lars har nominerats av Energikontoret Norr med följande motivering: 

Lars Andrén har engagerat många genom sitt sätt att lustfyllt föreläsa om och främja solenergi under dryga 20 års tid genom sitt företag DrivKraft Andrén AB. Han är en av Sveriges (kanske rent av Skandinaviens) mest anlitade föreläsare på temat förnybar energi, energieffektivt byggande och inte minst sagt solel och solvärme. Lars har dessutom framgångsrikt använt sina nätverk för att informera och påverka politiker och andra beslutsfattare.

Vinnare utses i Bryssel i oktober
Den europeiska utmärkelsen hyllar framträdande bidrag till utvecklingen av hållbar energi på EU-, lokal och regional nivå. Den 9 oktober utses vinnaren under en finalsession i Bryssel.