181130_Solmassa_620x320 Studerande och blivande solenergiprojektörer närvarande på Solelmässa - Alexandersoninstitutet - Efterfrågad utveckling

Projektet SolReg Halland möjliggjorde för de studenrande vid yrkeshögskoleutbildningen Solenergiprojektör på Campus Varberg att närvara på årets Solelmässa på Uppsala Konsert & Kongress.

Mässan är en av Sveriges största mötesplatser inom sol-, vind-, och energiteknik. Under tisdagen träffades företag och branschkollegor under en heldag för att samverka och inspireras av varandra. 

Projektet SolReg Halland har som övergripande mål att främja en ökad produktion och användning av solenergi i Halland genom att bättre tillvarata och exploatera teknik och kunskap som finns inom solenergibranschen. 

– Det är femte året i rad som mässan anordnas och vi arrangörer är jättenöjda med dagen. Det har varit någonstans mellan 850-900 personer i lokalen så det är nytt deltagarrekord, säger Sofie Orvestedt, projektledare på Solelmässan och arbetar på Energikontoret i Mälardalen (som är en av huvudarrangörerna för mässan).

Studenterna och blivande solenergiprojektörer botaniserade bland en rad olika utställare där de bland annat kunde ta del av solceller, verktyg som mäter energinivån i hemmet och även ta en åktur med olika elfordon. Utöver utställararean hölls två parallella seminariespår om forskning, utveckling och solenergiprojekt.

En av talarna vid seminarierna var Christer Kilersjö (vd på Eksta Bostads AB) som föreläste tillsammans med Charlotta Winkler (WSP) om Ekstas resa från de första solfångarna 1979 till dagens satsning på likströmsnät mellan fastigheter. Senast samverkade Alexandersoninstitutet med Eksta Bostads AB under "Energikicken 2018" som anordnades strax innan Solelmässan.