200226_datalabb_620x320_2x Datalabb - Alexandersoninstitutet - Efterfrågad utveckling

Är du nyfiken på hur du kan förnya, förenkla och förbättra tjänster som skapar värde för ditt företag och dina kunder?

Datalabb–Halland anordnas inom ramen för projektet Futures By Design. Labbet syftar till att hjälpa små och medelstora företag att förnya, växa eller öka produktiviteten genom tillgång till data och analys. Datalabb–Halland är ett program som hjälper dig som företagare att påbörja eller växla upp ditt arbete med data. I datalabbet genomförs individuell företagscoaching av erfarna IT-experter samt studenter från högskolan som hjälper dig att ta nästa steg i företagets digitala resa.

Datalabb – Halland är kostnadsfritt, har plats för 50 företag och har finansiering fram till och med 31 december 2021. Programmet riktar sig främst till företrädare av företagsledningen. 

Workshoppen är kostnadsfri och hålls under 3 timmar där vi arbetar med en enkel och effektiv modell som hjälper dig att kartlägga och utnyttja potentialen i din data. Med utgångspunkt i den data som finns i ditt företag (vilken också kan stärka externa databaser) identifieras nya och realistiska utvecklingsprojekt kopplat till din verksamhet.

Under workshoppen finns det möjlighet att knyta kontakter med studenter från olika utbildningsprogram för att hitta er perfekta match i att realisera ert utvecklingsprojekt. Efter workshoppen har ni minst ett konkret projektförslag att arbeta vidare med – på egen hand eller med hjälp av deltagande studenter.

För att få ut maximalt av labbet är det bra om ni som företag:

 • Samlar data i någon typ av digitalt system
 • Kan visa upp er data under datalabbet (vilken data finns och hur är den strukturerad?)
 • Är bekvämt med att på ett övergripande plan diskutera affärsutvecklingsidéer kopplat till problem, möjligheter och teknik.

INTRESSERAD AV ATT DELTA?

Kontaka Micha Björck
Telefon: 0340-69 74 23, 0736-19 45 03
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

PROCESS OCH VERKTYG

I Datalabb-Halland arbetar vi med olika verktyg för att kartlägga den aktuella situationen, definiera ett problem- eller utvecklingsområde och utforska vilka möjligheter som finns.

Kartlägga nuet
Vi utgår från ert nuläge med hjälp av verktyget Data Jumpstart där ni får svara på frågor kopplat till datamognaden i er verksamhet. Utifrån resultatet kring er digitala mognad kartlägger vi ert nuläge och tittar på vilka möjligheter ni önskar att utforska med hjälp av er data. Det kan till exempel vara att förutse efterfrågan, utvärdera insatser eller en skarpare och bättre riktad marknadsföring.

Identifiera ett projekt
Under workshopen arbetar vi med canvasen Data Brainwave där ni fyller i canvasen tillsammans med studenterna för att utforska möjligheter och utmaningar och slutligen identifiera ett möjligt projekt.

Du kan ladda hem canvasen som en PDF här.

Våra verktyg

 • Data Jumpstart + Data rapport
 • Förberedelse för ett data-projekt
 • Inspirationshäfte
 • Att-bestämma-fokus-guide
 • Gudie för datastruktur
 • Data Explorer
 • Zipcode Explorer
 • Footprint tool
 • Checklista för datakällor
 • Data Brainwave
 • Data Booster
 • Dataetik
 • Datasäkerhet

Du hittar alla verktyg och mer information om projektet på Futures By Designs hemsida.

FUTURES BY DESIGN

Futures By Design är utformat för att möjliggöra för små och medelstora företag att förnya, växa eller förändra produktiviteten genom tillgång till data och analys för att öka resultaten. Inom projektet kommer 50+ små och medelstora företag i varje partnerregion dela kunskap, idéer och regionala erfarenheter för att stödja små och medelstora företag till att bli mer datadrivna och bättre informerade om de förändringar om ekonomi, teknik, policy och distributionskedjan som kommer forma sin framtid.

Datalabb – Halland är ett utvecklingsprogram som finansieras med stöd av Interreg NSR inom projektet Futures By Design vid Alexandersoninstitutet 

logo ai nsr